sobota, 14 marca 2015

Krem z porów

Dzisiejszy dzień był wietrzny i chłodny, więc nabrałam ogromną chęć na ciepłą zupę z porów. Uwielbiam jej smak i kolor. Najbardziej podoba mi się to, że zupa porowa jest tania w przygotowaniu.
Do zrobienia kremu będziecie potrzebowali blender. Zupa smakuje jeszcze lepiej z grzankami czosnkowymi.

Składniki
(przepis na 4-5 porcji zupy)
por 3 sztuki, tylko białe części
2 duże ziemniaki
2 średnie cebule
kostka rosołowa
kawałek szynki lub dowolnej kiełbasy 
serek topiony 
jedna duża marchewka 
pieprz czarny, sól 
olej lub oliwa 
bagietka
mały ząbek czosnku
masło

Jak przygotować krem? 

Pory należy dokładnie umyć i pokroić w plastry ( zostaw mały kawałek pora do dekoracji ).


Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze części, cebulę posiekaj. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki.
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i dodaj do niej pokrojone warzywa. Całość smaż razem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.


Zagotuj w czajniku wodę. Wrzątkiem zalej włożoną do szklanki kostkę rosołową. 
Bulion wlej do warzyw i dolej wody tak, aby garnek był zalany prawie do pełna. Gotuj całość przez 30 minut.
Podczas gotowania się zupy możesz przygotować grzanki z masłem czosnkowym.
Bagietkę pokrój na kromki i wstaw do piekarnika tak, żeby powstały chrupiące grzanki. Do miseczki włóż kawałek masła i rozgnieć jeden mały ząbek czosnku. Postaw miskę w ciepłym miejscu, żeby masło zrobiło się miękkie. Wymieszaj masło z czosnkiem i posmaruj wyjęte z piekarnika kromki. 
Po 30 minutach gotowania dodaj serek topiony i  zmiksuj zupę za pomocą blendera. Dopraw sporą ilością soli i pieprzu. Przed podaniem udekoruj krem podsmażoną szynką i plastrami pora. Pamiętaj o grzankach !
Smacznego :)

                  




/Eliza



1 komentarz:

  1. Przyznam się, że zupy z porów jeszcze nie jadłam, więc z chęcią wypróbuję :)
    http://dziennik-miedzymiastowy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń