piątek, 20 marca 2015

To co tygryski lubią najbardziej czyli pizza z rukolą

Hej:) Dzisiejszy post będzie o pizzy, którą chyba wszyscy bardzo lubią. Pamiętam jak dziś pizze mojej babci, którą robiła w wysokiej blaszce na  cieście o grubości 10 cm. Taka pizza też mi smakowała, ale była przeciwieństwem tej z pizzerii, tej pysznej, tej pachnącej na cieniutkim cieście...
Niestety mieszkając na wsi nie bywałam często w pizzerii , a moja miłość do pizzy nie miała granic. Zaczęłam więc szukać inspiracji w internecie. Przeczytałam chyba wszystkie przepisy na pizze i zaczęłam działać. Pierwsze dzieła nie były doskonałe, cisto lepiło się do rąk i nie wyrastało, a kształt pizzy przypominał wygiętą oponę. Pomimo wielu prób i błędów nie poddałam się, a jedynie nabrałam wprawy i tak przez kilka lat robię pizze na każdą imprezę i powiem wam, że nawet wszystkim smakuje :) 

Dzisiaj podam wam przepis na pizze z rukolą, szynką szwarcwaldzką, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.



Co jest potrzebne? 
mąka pszenna,
ser starty mozzarella 200 g,
drożdże 100 g,
olej lub oliwa, 
cukier, sól, bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka,
koncentrat i ketchup,
płatki owsiane, 
oliwki,
pomidorki koktajlowe, 
szynka szwarcwaldzka,
rukola,
papier do pieczenia 




Jak wykonać?
Na początek trzeba przygotować roztwór z drożdżami. Do szklanki dodajemy 3/4 drożdży, bardzo ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i łyżkę oliwy lub oleju. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
Do dużej miski wsypujemy dwie szklanki mąki, garść płatków owsianych, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju lub oliwy i wlewamy szklankę roztworu z drożdży. Wyrabiamy ciasto na pizze. Jeżeli ciasto lepi nam się do rąk dodajemy troszkę mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min do wyrośnięcia. 

Sos do pizzy.
Gdy ciasto rośnie możemy zrobić pomidorowy sos do pizzy.
Do miseczki dodajemy trochę koncentratu i pikantnego ketchupu oraz przyprawy : bazylię, oregano, czosnek granulowany, łyżeczkę cukru, słodką paprykę. Do sosu możecie dodać przyprawy, które lubicie. Dodajemy łyżkę oliwy i wszystko mieszamy.



Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bierzemy dużą blachę z piekarnika i wycinamy kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy. Papier kładziemy na blachę. Na ręce wylewamy trochę oliwy i natłuszczamy papier. Na papier do pieczenia kładziemy nasze ciasto i rozprowadzamy je rękami, żeby przypominało koło. Ja lubię w pizzy serowe ranty więc pokaże wam jak je zrobić. 




Tak jak widać na zdjęciu układam ser na końcach pizzy i zaklejam ciastem. Kiedy zrobimy tak na całej pizzy musimy znowu przywrócić jej kształt rękami. Następnie smarujemy pizze naszym sosem.


Na sos kładziemy ser pokrojone pomidorki i oliwki.


Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. 
Musicie sprawdzać co jakiś czas czy spód i ranty pizzy są wypieczone. Każdy piekarnik jest inny i mój np. często ma humory i czasem pizza jest dobra po 10 minutach, a czasem po 20.
Gdy ciastko nabierze lekko brązowego koloru wyjmujemy pizze, posypujemy oregano, kładziemy plasterki szynki i garść rukoli. 
Mam nadzieję, że pizza będzie smakowała :) 

/Eliza


7 komentarzy:

  1. OMG all these food posts make me sooo hungry!

    Love always,
    www.loyaltofashion.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ej ja się tu próbuje zdrowo odżywiać ! Narobiłaś mi smaka na pizze :(

    http://zyjewmoimwlasnymswiecie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejuś ale smacznie wyglądają <3 Ja rukole akceptuję tylko na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pizze, Twoja wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. widziałam podobny przepis w internecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! Dobry pomysł na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń